Haikon Kartano

                          HAIKKO – ELÄMYKSIÄ KAIKILLE AISTEILLE

Haikon kartanon päärakennus on vuodelta 1913.
Loma oli loppumassa, eikä kotimaan sää ollut juurikaan hellinyt lomalaista. Kaipasimme pientä irti arjesta – elämystä. Katseemme kääntyi Porvooseen, hotelli Haikon kartanoon. Kaunis, historiallinen ympäristö yhdistettynä moderniin kylpylään tuntui juuri sopivalta.
Haikon kartanon nykyinen päärakennus on vuodelta 1913 ja seisoo ylvään kauniina puisto- ja rantamaiseman kruununa. Sisätilat henkivät mennyttä aikaa, voi hyvin kuvitella hienostuneiden daamien laahusten kahinan portaikossa ja sirosti päivänvarjoaan pitelevien neitosten käyskentelevän puistossa. Taiteen ystävälle on runsaasti mielenkiintoista tutkimista jo kartanossa, ja lisäksi lähistöllä sijaitsee taiteilija Albert Edelfeltin ateljee. Hän maalasi Haikon maisemissa 24 kesää, ja hänen teoksistaan tehtyjä isoja julisteita löytyy sieltä täältä kartanon laajasta puistosta.


Tilasimme huoneeseen mansikoita ja kuohujuomaa.
Kartano ei ole kuitenkaan jämähtänyt menneeseen. Sen viereen on noussut kylpylähotelli, jossa voi hemmotella itseään monin tavoin tai hoitaa kuntoaan kuntosalilla. Saunoja on monenlaisia: perinteisen saunan lisäksi aromisauna, höyrysauna ja infrapunasauna. Altaissakin on valinnanvaraa, on kylmää ja kuumaa, poreita ja hierovia suihkuja. Kävimme myös elämyssuihkussa, jossa välillä laulavat linnut, välillä on pimeää ja ukkonen jyrisee. Perinteisten kylpylähoitojen lisäksi voi kokeilla vanhenemista hidastavia anti-age- hoitoja ja -120 asteen huippukylmää, jonka pitäisi auttaa kipuun ja turvotukseen. Sitä emme valitettavasti ehtineet kokeilla. Jostain kumman syystä unta ei tarvinnut illalla odotella, kun oli viettänyt tuntikausia kylpylässä.
Erityisesti on mainittava erittäin ystävällinen palvelu. Kartanossa majoittuville on aamiaisellakin omat rauhalliset kabinetit. Kartanon ruoka toden totta hellii makuaistia, ja syödessään voi joko ihailla kartanon kauniita vanhoja huonekaluja tai eteen avautuvaa puistomaisemaa. Kartanossa voi nauttia monen ruokalajin päivällistä juomineen, tai syödä edullisemmin kylpylän bistrossa, josta löytyy myös apua pienempään nälkään.

Aamiaisen voi nauttia viihtyisässä ympäristössä.
Haikko sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä Porvoosta, jonka vanha kaupunki joen rannalla on kuin ulkoilmamuseo keskiaikaisen kirkon juurella mukulakivikatuineen ja somine puutaloineen. Siellä on paljon ravintoloita, kahviloita ja pikkuputiikkeja.

Kartanolomamme oli todella onnistunut ja rentouttava ja lievitti jo etukäteen töihinpaluustressiä. 

Haikon kotisivulle: http://www.haikko.fi/hotelli

Läheisen Porvoon nähtävyyksiä: https://www.porvoo.fi/nahtavyydet


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aasialainen keittiö Kellokoskella

Board Game

Autoon renkaat