Rakentajan normiviidakko

Kun täysin eri alalla työskennellyt päättää rakentaa, tai oikeammin rakennuttaa omakotitalon, sitä ei välttämättä ymmärrä, minkälaiseen sääntöviidakkoon joutuu väkisinkin tutustumaan. Vaikka tilaisi "avaimet käteen" talopaketin, lopullinen vastuu on kuitenkin rakenuttajalla. Siksi tietoa on hankittava. Siinä onkin ensimmäinen ongelma - mistä?

Lapion käytöstä ei taida määräyksiä olla. 
Itse menin vaimoni kanssa Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksen (PRKK) kurssille. Sieltä saimmekin paljon tietoa ja jäseneksi liittymällä myös kotiin laajan tietopaketin sekä nidottuna kirjallisena, että sähköisenä tallenteena. Jäsenille on myös muita palveluja ja etuja. Aika näyttää, tarvitsemmeko jotain. Kurssia voin suositella.
Kun päätin alkaa kirjoittaa blogeja rakentamisesta, tehtäköön selväksi, että kirjoitan nimenomaan tämän alan tumpelon, "peukalo keskellä kämmentä" olevan täydellisen ummikon näkökulmasta. Jos innostun liikaa ja annan jotain ohjeita näissä blogeissani, älkää ihmeessä noudattako! 
Koska aihe on niin laaja, yritän kirjoittaa melko lyhyitä pohdiskeluja kerrallaan. Käsittääkseni me nykyihmiset olemme suurelta osin niin kiireellisiä (varsinkin me rakentajat), ettemme kerralla kovin pitkiä sepustuksia ehdi/jaksa lukea.

Miten tontti soveltuu aiottuun käyttöön? Onko sijainti sopiva ajatellen työtä ja harrastuksia?



On myös hankittava tiedot tontista. Niitä saa ainakin sijaintikunnan tekniseltä virastolta. Onko tontti kaava-alueella ja mikä on sen rakennusoikeus? Muut kaavamääräykset ja/tai rajoitteet. Onko tontille tie ja onko sille käyttöoikeus? (jos yksityistie). Miten kaukaa sähkö on vedettävä? Esiintyykö tontilla säteilyä?

Kun ajatellaan itse taloa, pitäisi kai ensin määritellä tilantarve, rakennuksen pohjaratkaisu ja kerrosluku. Kaava-alueella näistä on yleensä olemassa määräykset joiden mukaan on toimittava, ellei hae ja saa poikkeuslupaa.
Minkälaiset asumistilat halutaan, entä aputilat? Asetetaanko joillekin huonetiloille erityisvaatimuksia kuten vaikkapa työskentelyrauha, mahdolliset tavallista paremmat äänieristykset? Miten sijoitetaan ovet ja ikkunat niin, että liikkuminen ja sisustaminen onnistuisivat helposti ja luontevasti? Laitetaanko kynnykset ja millaiset porraskorkeudet. (liikuntarajoitteisille tärkeitä)

On selvitettävä ja valittava tekniset järjestelmät. 


Jo aiemmin mainittu sähkö, mutta myös vesi ja viemäröinti, lämmitysjärjestelmä ja ilmanvaihto. Eivät ihan pikkujuttuja!
Myös ainakin alustava tontinkäyttösuunnitelma olisi hyvä laatia.
Näiltä pohjilta teetetään piirustukset, hankitaan rakennusluvat ja kilpailutetaan rakennusurakoitsijat. 
Kun vielä tehdään kustannusennuste ja rahoitussuunnitelma, ollaankin jo aika pitkällä.
Monissa talopaketeissa nämä asiat ovat suurelta osin mietitty valmiiksi. Mutta valinnat ja päätökset on maksajan tehtävä. On valittava ratkaiseeko valinnoissa hinta, ympäristöystävällisyys, asumismukavuus, kustannustehokkuus vai mikä. 

Sitten vielä mietitään mikä olisi sopiva toteuttamisaikataulu. Jouluksi uuteen taloon lienee aika monella rakentajalla toiveena?

Kun kirjoitin tätä, meidän tulevassa talossamme on jo perustukset muurattu ja nämä kysymykset käyty läpi ja pääosin ratkaistu. Pihasuunnitelma on vielä tekemättä, mutta jonkinlaisena sekin on jo päässä. 

Ehkä unohdin jotain, mutta se se johtuu siitä, että todellakin olen ikään kuin "naulapussi tyhjänä" näissä asioissa. 



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juoksun juhlaa 50. Lasse Viren hölkässä

Kesä avattiin Myrskylässä

Kortiston juhlatila