Keittiö
KEITTIÖFILOSOFIAA
Keittiötä
kutsutaan perinteisesti kodin sydämeksi. Jos keittiö ei toimi, kodin
ruokahuoltokin ontuu. Kauniista ja toimivasta keittiöstä taas säteilee lämpöä
ja hyvää mieltä koko kotiin.
Perinteisesti
suomalaisessa kodissa kaikki toiminta keskittyi tupaan. Siellä laitettiin
ruoka, syötiin ja oleiltiin, vaihdettiin kuulumiset ja kertoiltiin tarinat.
Salit ja kamarit otettiin käyttöön vain juhlapäivinä, eräänlaisina
edustustiloina, eikä niiden tarkoituskaan ollut olla mukavia oleskelupaikkoja.
Sittemmin ruoanlaittaja eristettiin pieneen keittiöön, joka saattoi pahimmillaan olla komeron kokoinen. Nykyään on taas palattu vanhaan tupa-ajatteluun, ja uusissa taloissa on lähes poikkeuksetta avara keittiö – ruokailutila – olohuoneyhdistelmä. Sekään ei toki ole ongelmaton ratkaisu. Kokin pitää siivota heti jälkensä, jos ei halua keittiön sotkujen näkyvän olohuoneen sohvalle asti.
Sittemmin ruoanlaittaja eristettiin pieneen keittiöön, joka saattoi pahimmillaan olla komeron kokoinen. Nykyään on taas palattu vanhaan tupa-ajatteluun, ja uusissa taloissa on lähes poikkeuksetta avara keittiö – ruokailutila – olohuoneyhdistelmä. Sekään ei toki ole ongelmaton ratkaisu. Kokin pitää siivota heti jälkensä, jos ei halua keittiön sotkujen näkyvän olohuoneen sohvalle asti.
Tutkailin
Seinäjoen asuntomessuilla keittiöitä. Yleisesti ottaen ne näyttivät melko hyvin
suunnitelluilta. Joissakin materiaalivalinnat ihmetyttivät: jos keittiössä on
tarkoitus tehdä muutakin kuin lämmittää pizzaa mikrossa, pinnat eivät saa olla
liian arkoja tai työläitä hoitaa. Yhdessä asuntomessukeittiössä oli ikkuna
tiskialtaan kohdalla. Rattoisaahan se on toki ulos katsella tiskatessaan, mutta
miltä mahtaa ikkuna näyttää, kun on tiskannut kookkaan kattilan tai pannun,
joka ei mahdu tiskikoneeseen?
Olen
kokkaillut monenlaisissa keittiöissä. Niissä on lähes aina samat perusongelmat:
säilytystilaa on liian vähän, lieden ympärillä ei ole riittävästi laskutilaa,
työtasot ovat alimitoitetut ja kokin selkä joutuu koetukselle, kun hän
kumartelee vuorotellen uunin ja tiskikoneen edessä. Kun pääsen suunnittelemaan
oman keittiöni kalustusta, nämä ovat ne seikat, joihin kiinnitän huomiota:
helppohoitoiset pinnat, riittävästi työ- ja laskutilaa ja sopivat
työskentelykorkeudet. Kaikki, mitä tarvitaan päivittäin, pitää olla käden
ulottuvilla. Mummin perintökupit voivat sitten sijaita kauempana, vaikka
ihailtavana lasiovien takana. Silmänruokaa pitää keittiön myös tarjota, koska
siellä vietetään paljon aikaa, ja nykyisissä kodeissa se näkyy kaikkialle.
Keittiön pitää myös kestää aikaa, sillä harvassa taloudessa keittiöremonttia
kovin usein päästään tekemään.
Tässä yksi
tärkeä syy, miksi myrskyläläinen AX-Design on niin vahva keittiötä uuteen
kotiimme valittaessa. Pääsemme heidän asiantuntijansa ohjauksella itse mukaan
suunnittelemaan omaa keittiötämme meidän mittojemme ja tarpeidemme mukaan.
Tässä heidän kotisivunsa kiinnostuneille: http://ax-design.fi/
Keittiöiden lisäksi AX-Designilta saa muitakin laadukkaita kodin kalusteita. Olen vieraillut heidän verstaallaan ja nähnyt omin silmin laadunvalvonnan tinkimättömyyden.