Keittiö


KEITTIÖFILOSOFIAA


Keittiötä kutsutaan perinteisesti kodin sydämeksi. Jos keittiö ei toimi, kodin ruokahuoltokin ontuu. Kauniista ja toimivasta keittiöstä taas säteilee lämpöä ja hyvää mieltä koko kotiin.
Perinteisesti suomalaisessa kodissa kaikki toiminta keskittyi tupaan. Siellä laitettiin ruoka, syötiin ja oleiltiin, vaihdettiin kuulumiset ja kertoiltiin tarinat. Salit ja kamarit otettiin käyttöön vain juhlapäivinä, eräänlaisina edustustiloina, eikä niiden tarkoituskaan ollut olla mukavia oleskelupaikkoja. 
Sittemmin ruoanlaittaja eristettiin pieneen keittiöön, joka saattoi pahimmillaan olla komeron kokoinen. Nykyään on taas palattu vanhaan tupa-ajatteluun, ja uusissa taloissa on lähes poikkeuksetta avara keittiö – ruokailutila – olohuoneyhdistelmä. Sekään ei toki ole ongelmaton ratkaisu. Kokin pitää siivota heti jälkensä, jos ei halua keittiön sotkujen näkyvän olohuoneen sohvalle asti.
Tutkailin Seinäjoen asuntomessuilla keittiöitä. Yleisesti ottaen ne näyttivät melko hyvin suunnitelluilta. Joissakin materiaalivalinnat ihmetyttivät: jos keittiössä on tarkoitus tehdä muutakin kuin lämmittää pizzaa mikrossa, pinnat eivät saa olla liian arkoja tai työläitä hoitaa. Yhdessä asuntomessukeittiössä oli ikkuna tiskialtaan kohdalla. Rattoisaahan se on toki ulos katsella tiskatessaan, mutta miltä mahtaa ikkuna näyttää, kun on tiskannut kookkaan kattilan tai pannun, joka ei mahdu tiskikoneeseen?
Olen kokkaillut monenlaisissa keittiöissä. Niissä on lähes aina samat perusongelmat: säilytystilaa on liian vähän, lieden ympärillä ei ole riittävästi laskutilaa, työtasot ovat alimitoitetut ja kokin selkä joutuu koetukselle, kun hän kumartelee vuorotellen uunin ja tiskikoneen edessä. Kun pääsen suunnittelemaan oman keittiöni kalustusta, nämä ovat ne seikat, joihin kiinnitän huomiota: helppohoitoiset pinnat, riittävästi työ- ja laskutilaa ja sopivat työskentelykorkeudet. Kaikki, mitä tarvitaan päivittäin, pitää olla käden ulottuvilla. Mummin perintökupit voivat sitten sijaita kauempana, vaikka ihailtavana lasiovien takana. Silmänruokaa pitää keittiön myös tarjota, koska siellä vietetään paljon aikaa, ja nykyisissä kodeissa se näkyy kaikkialle. Keittiön pitää myös kestää aikaa, sillä harvassa taloudessa keittiöremonttia kovin usein päästään tekemään.


Tässä yksi tärkeä syy, miksi myrskyläläinen AX-Design on niin vahva keittiötä uuteen kotiimme valittaessa. Pääsemme heidän asiantuntijansa ohjauksella itse mukaan suunnittelemaan omaa keittiötämme meidän mittojemme ja tarpeidemme mukaan.
Tässä heidän kotisivunsa kiinnostuneille: http://ax-design.fi/ 

Keittiöiden lisäksi AX-Designilta saa muitakin laadukkaita kodin kalusteita. Olen vieraillut heidän verstaallaan ja nähnyt omin silmin laadunvalvonnan tinkimättömyyden.

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aasialainen keittiö Kellokoskella

Board Game

Autoon renkaat