Lähikauppa kauppakeskusten puristuksessa

Jukka Nuutinen
Kauppa elää murroksessa. Kilpailu on kovaa myös päivittäistavaroissa kuten ruoka. Tapasin Kellokosken kyläkauppiaan, Jukka Nuutisen ja kyselin hiukan häneltä taustoja kauppiaaksi ryhtymisestä, kauppiaana olemisesta ja harrastuksistakin. Tässä tuo keskustelu haastattelun muodossa.

-Miten tulit ryhtyneeksi kauppiaaksi?

Ruokakeskolla toimiessani kiertelin kauppoja Helsingistä Joensuuhun, tutustuin kauppiaisiin ja erilaisten myymälöiden henkilökuntiin. Tsiigailin erilaisia toimintamalleja, bongailin omasta mielestäni toimivimpia ja mietin miten niitä yhdistelisi. Tämän parin vuoden koulutusprojektin jälkeen päätös lähteä kauppiasyrittäjäksi oli sinetöity.

-Mitä teit sitä ennen?

Olen ollut ihan pienestä pitäen perheyrityksessä kaikessa mukana, yrittämisen hyvät (ja huonotkin) puolet tulivat tutuksi. Tämän jälkeen Ruokakeskon logistiikassa ja vaeltelevana kouluttajana kaupoissa.

-Mitkä ovat kyläkaupan isoimmat haasteet suurten auto-markettien puristuksessa?

Tällä hetkellä korostunut hintakilpailu ja suurista volyymeista mahdollisesti saatavia etuja ei pysty pienemmässä hyödyntämään. Kisaan pitää pystyä vastaamaan myymälän koosta riippumatta. Pidempien aukioloaikojen etu on monella pienellä kaupalla hävinnyt, silti niistäkään ei ole järkevää tinkiä. Myymälän tai palvelun taso ei missään tapauksessa saa kärsiä, yhtälö on tällä hetkellä hieman vaikea ratkaista ja tilanne elää voimakkaasti, muutoksia tapahtuu tiuhaan. Eiköhän ne omat uomat silti kaikille löydy matkan varrella ja pienemmät, ne aina asiakasta lähellä olevat kaupat, tulevat olemaan tarpeellisia.

-Mitä hyviä puolia kaupan pienehköllä koolla voi olla?

Kellokosken K-Supermarket
Kaupan ollessa pieni (kompakti kuulostaa paremmalta) on mahdollista toimia todella nopeasti ja joustavasti. Tuoreimpana esimerkkinä muutama melko erikoinen asiakastoive, jotka sen kummempia miettimättä pystytään toteuttamaan meillä parissa päivässä. Näitä toteutetaan, vähintään kokeillaan, yleensä aina. Valikoimat yleensäkin voidaan rakentaa ympäristön mukaan melko vaivattomasti, myös uutuudet saadaan nopeasti esille. Ehkä vähän lattea ja kulunut, mutta totta: NOPEUS, HELPPOUS JA PALVELU. Nämä nousevat uudestaan ja uudestaan esille palautteissa; "iloiset myyjät", "hyvä palvelu", "helppo ja nopea käydä". Palaute hyväntuulisista myyjistä lämmittää sydäntä ihan joka ainoa kerta yhtä paljon, kuin urani ensimmäinen (muistan sen kyllä).

-Lähiruoka:

valikoimissa suositaan lähellä tuotettuja aineksia. Meidän ja lähellä sijaitsevien kauppojen tilausmäärien tai logistiikan johdosta ei onnistuta, kuten haluttaisiin. 
Tuoreet karjalanpiirakat ovat kysyttyjä

Mutta esimerkiksi läheisen mehiläisten kasvattajan huippuhyvät hunajat ovat loppuneet usein talvella, joten juuri tehtiin päätös ostaa aina ne kaikki. Jolloin muille sitä ei sitten riitä, mutta täältä löytyy. 

Sattuneesta syystä saamme myös Mikkelin seudun pientuottajien uutuuksia, esittelyjä ja yleensäkin tuotteita tänne toimittetuna. Ruokakesko myös järjestää joka vuonna mainiot lähiruokatreffit, joissa kauppiaat ja kotimaiset pien- ja lähituottajat  kohtaavat. Joka kerta tarttuu meille ja asiakkailemme houkutteleviaja omituisuuksiakin kokeiluun. 
Nyt jos joku lähituottaja tämän lukee, ota rohkeasti yhteyttä !

-Millaisia tulevaisuudensuunnitelmia sinulla ja kaupallasi on?

Myymälä on liian pieni asiakasmääriin nähden ja ongelmana on tuotteiden riittävyys hyllyillä. Tavaraa on varastossa, mutta sitä ei pystytä hyllyttämään riittävän useasti päivän aikana. Kiinteistön laajennus tai uuden rakentaminen on pitkään ollut suunnitelmissa, mutta toteutuminen ja aikataulut ovat epävarmoja. Tällä hetkellä ajankohtaisimpana ovat muutokset koko porukan toimenkuvissa ja rakennetaan uudenlaisia kokoonpanoja sekä tiimitetään osastoja. Tältä odotan paljon, varmasti muutos vie jonkin verran aikaa, mutta lopputulos varmasti palkitsee meitä ja asiakkaita.

-Lempiharrastus työn ulkopuolella?
Pihan ja puutarhan kuokkiminen, niissä projektien aloittaminen (viimeistelyä ei enää lueta, kuin pakoksi). 

Juuri nyt zen-osio hiekasta, tarkoituksena hallita edes yksi osa pihaa täydellisesti. 

Moottoripyöräily (talvella tallissa rikotaan, keväällä korjataan ja kesällä ajetaan). Varmasti tähän tulisi ruokakauppiaana sanoa myös ruoanvalmistus, mutta en sitä harrastukseksi kuvailisi. Tottakai uutuuksia ja hesarin ruokatorstain sekä Ruokapirkan reseptejä tulee kokeiltua.

-Onko sinulla mottoa? Eräänlaista kuningasajatusta?

Vaikein kysymys.. Useammat työmatkat tätä pohdittuani, päädyn mahdollisimman lyhyeen selitykseen: työhön liittyvissä päätöksissä funtsin aina omien toimieni vaikutusta asiakkaisiin. Se tuote, jota myyn ja pakkaan nyt palvelutiskillä, tulee olemaan illalla jonkun kotona, ruokapöydässä. Ehkä ipanat siellä popsivat riemuisasti herkullisia höyrytettyjä kukkakaaleja joiden tuoreuden tsekkasin aamutuimaan läpi. Unihiekat silmissäkin on oltava tässä kohtaa skarppina ja kerättävä pois ne, joita en syöttäisi omille pojilleni.

Kaupan kotisivulle klikkaamalla täältä: K-supermarket Kellokoski


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aasialainen keittiö Kellokoskella

Board Game

Autoon renkaat