Aamukerho

Monet ekaluokkalaiset tuntevat vielä epävarmuutta jäädessään aamulla yksin, kun vanhemmat lähtevät töihin. Ja vanhemmilla on huoli näiden pienten koululaisten pärjäämisestä tuossa tilanteessa. Kellokosken koulun rehtori Seppo Ahonen sai ajatuksen tilanteen helpottamiseksi ja teki rajoja ylittävän aloitteen.

Idean isä rehtori Seppo Ahonen ja kouluvaari Aku Eronen.

Kellokosken koululla ja paikallisella eläkeläisyhdistyksellä (Kellokosken Eläkeläiset ry) on ollut ennestäänkin yhteistoimintaa. Koululaiset ovat käyneet kaksi kertaa vuodessa laulamassa yhdistyksen kuukausikokoontumisessa ja eläkeläiset ovat voineet käydä koulun ruokalassa edullisella lounaalla, ettei hävikkiruokaa jäisi. Lauluesityksiä on ollut syksyllä ja keväällä.

Mutta tämä oli uutta. Rehtori Seppo Ahonen ehdotti eläkeläisten valvoman ja ohjaaman vapaaehtoisuuteen perustuvan aamukerhon perustamista koululle.
Kun ensi alkuun muita ei ilmoittautunut tehtävään, minä yhdistyksen puheenjohtajana ja Kirsti Ruislehto yhdistyksen hallituksesta päätettiin lähteä homman vetureiksi ainakin alkuvaiheessa. Toivomme jatkossa muutaman muun seuraavan esimerkkiämme. Ainakin minulla eläkeläisyrittäjänä on aika paljon muutakin puuhaa, mutta koska aamut olivat vapaat, päätin osallistua.
Kouluavustaja Netta Vainio opasti ja näytti tilat ja tarvikkeet ja homma käynnistettiin 1.11.2017.

Kirsti Ruislehto kerholaisten kanssa askaretelupöydän äärellä.

Minulla oli aloitusvuoro ja ensimmäisellä kerralla tuli seitsemän pientä ekaluokkalaista aamukerhoon. Kerhon toiminta vielä hakee muotoaan, mutta ainakin näin aluksi lapset ovat  mm. lueskelleet, piirtäneet ja askarrelleet.yms. Kouluavustaja hoitaa itse tiistain ja perjantain aamukerhon, meille eläkeläisille jäivät keskiviikko ja torstai. Maanantaina ei ainakaan vielä ole kerhoa.

Näin homma saatiin käyntiin. Nyt pienillä ekaluokkalaisilla on turvallista olla aamulla reilu tunti valvotusti koulun tiloissa, eikä vanhemmillakan ole huolta miten heidän pieni koululaisensa pärjää.

Ohessa yhden aamukerholaisen vanhemman kommentti kysymykseni:
 "Mitä ajattelet tästä koulun ja eläkeläisten yhteistyöstä?":

Tässä tuo saamani pitkä vastaus kokonaisuudessaan:

"Tämä on vain ja ainoastaan positiivista ja erinomaista meidän vanhempien näkökulmasta. On todella hienoa, että olette lähteneet toimintaan mukaan. Hienoa, että eläkeläiset haluavat olla vapaaehtoisina mukana auttamassa yhteisön lapsiperheitä osallistumalla aamutoiminnan järjestämiseen. Meidän perheelle aamutoiminta helpottaa perheen aikuisten työssäkäymistä merkittävästi. 

Saamme suhteellisen helposti lastenhoitoapua, sillä lasten isovanhemmat ovat hienosti mukana lapsiperhearjessa, mutta aikaisten aamujen ensimmäinen tunti on isovanhemmille työläs järjestää siirtymineen toiselle paikkakunnalle. Ja kuitenkin juuri tuo ensimmäinen tunti on niin tärkeä työpäivän aloittamisen kannalta meille aikuisille. Lapsemme olivat molemmat vielä 6-vuotiaita, kun koulu alkoi ja tarvitsevat edelleen apua monessa asiassa niin kotona kuin koulumatkallakin. Meidän lasten kohdalla ei ole vielä oikea hetki aloittaa useita suojateiden ylityksiä sisältävän koulumatkan itsenäistä kulkemista. 

Aamutoiminnan mahdollistuminen teidän eläkeläisten avulla on meidän perheellemme suunnaton huojennus. Koko syksyn ajan olemme pohtineet, miten saisimme arjen sujumaan. Aamutoiminnan alkaminen Kellokosken koulussa 30.10. tuli meille kuin taivaan lahjana.  

Kellokosken koulussa on käytössä jaksojärjestelmä myös ekaluokkalaisten kohdalla ja toisessa jaksossa toinen lapsemme aloittaa koulun neljänä aamuna klo 9:30. Kaksivuotias tyttäremme aloittaa päiväkotipäivänsä arkisin klo 8. On upeaa, että jatkossa ekaluokkalaiset voidaan saattaa samalla  aamutoimintaan klo 8-9:15. Tämä on todella tärkeä asia arkemme sujumisen kannalta. Iltapäivällä ekaluokkalaiset pitää hakea iltapäiväkerhosta sen sulkeutuessa klo 16. Edelleen arjessamme on sovittelemista, jotta molemmat vanhemmat saavat työnsä kunnialla hoidettua. Joka tapauksessa, aamutoiminta tekee arjestamme jollain tavalla hallittavaa, kun aikaisemmin tuntui, että arkea ei millään saada sujumaan aikataulujen puolesta. 

Perheemme puolesta kuuluu suuri kiitos niin Kellokosken koululle kuin Kellokosken eläkeläisille, että Kellokoskella on alkanut aamutoiminta pienille koululaisille. Kiitän rehtoria, koulun henkilökuntaa ja vapaaehtoisia toiminnan mahdollistamisesta. Aamutoiminnan merkitystä perheellemme ei voi kyllin korostaa.  

Kellokoskella parasta on yhteisöllisyys ja näen aamutoiminnan yhtenä tapana toteuttaa yhteisöllisyyttä. On mahtavaa, että tulee yhteisön puolesta kannateltu olo ruuhkavuosien keskellä. Ymmärrän, että aktiivisilla eläkeläisillä on varmasti paljon hommia ja puuhaa päivissään, mutta olen todella onnellinen, että eläkeläisten joukosta löytyi auttamishaluisia aktiiveja."    

Ystävällisin terveisin, 
Mirjami Iho

Somevaari
Blogin ylläpitäjä:
Aku Eronen, Somevaari (r)
Kotisivu:   http://www.somevaari.fi/
Instagram: https://www.instagram.com/somevaari/
YouTube:  https://www.youtube.com/somevaari
Blogi:        http://somevaari.blogspot.fi/

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aasialainen keittiö Kellokoskella

Board Game

Autoon renkaat