YRITTÄJYYS

Yrittäjäksi ryhtyminen on yksi tapa tehdä sitä mitä osaa ja ansaita rahaa. Jos työmarkkinoilla ei oikein ole kysyntää, yrittäjyys on yksi varteenotettava vaihtoehto.

Somevaari kotitoimistolla.
Koska tänään 5.9. on Yrittäjän päivä, päätin kirjoittaa aiheesta blogin yksinyrittäjän näkökulmasta. En yritä tässä esittää asiantuntijaa, kerron vain omista kokemuksistani. Päivän vietän Helsingin Messukeskuksessa Yrittäjä 2017 tapahtumassa.
Toiminimen perustaminen ei paljoa maksa ja sen voi perustaa netissä vaikka kotoa käsin (kuten minä tein). Perustamisen voi tehdä Patentti- ja Rekisterihallituksen kotisivuilta: https://www.prh.fi  Oman alueen ELY-keskukselta voi saada neuvoja ja tukea. Sen kotisivulle taas pääsee klikkaamalla TÄSTÄ.
Myös eläkeläiselle yrittäjyys voi olla oivallinen keino ansaita lisätuloja ja tämä oli minullakin yksi kannustin. Olin erilaisissa vapaaehtoistöissä saanut jo hyvää sisältöä elämään. Nyt halusin sen sisäksi "sisältöä" myös rahapussiin. 
Toimialasta riippuen olisi varmaankin hyvä miettiä ja laskea toiminnan aloittamisesta johtuvat kustannukset huolella. Hyvä olisi myös tarkastella markkinatilannetta, onko aiotulle tuotteelle/palvelulle kysyntää? 
Kaikkea ei kuitenkaan voi etukäteen laskea ja tietää. Yrittäjyyteen liittyy aina riski, ettei kysyntää olekaan. Tai että se jostain syystä hiipuu.
Itse perustin some-viestintää ja markkinointia harjoittavan Aku News toiminimen. Vuonna 2013 se maksoi muistaakseni 105 euroa. Muita investointeja ei tarvittu. Minulla oli jo ennestään tietokone ja nettiyhteys. 
Ensimmäiset kaksi vuotta olivat takkuisia. Asiakkaita oli vähän tai ei ollenkaan. Ymmärsin tekeväni jotain väärin. Yksinyrittäjyydessä on se hyvä puoli, että voi tehdä muutoksia toimintaan heti. Ei tarvitse neuvotella kenenkään kanssa.
Olen puhunut ja twiittaillut vahvasti digitalisaation puolesta. Yhtenä päivänä huomasin kuinka onttoja puheeni olivat. Tein itse kaiken käsin! En ollut hyödyntänyt kuin murto-osan niistä mahdollisuuksista joita digitalisaatio antaa myös tällä alalla.
Pistin koko ajatteluni uusiksi. Ymmärsin myös, etten selviä palvelujeni digitalisoinnista yksin. Tarvitsin yhteistyökumppaneita. Siispä aloin etsiä sellaisia. Lopulta ne löytyivät lähempää kuin osasin arvatakaan. Menin kuukausittaiselle paikalliselle yrittäjien business-aamiaiselle ja puhuin ongelmastani pöytäseurueelleni. Kuinka ollakaan, he olivat juuri tämän alan yrittäjiä ja nyt meillä on yhteistyösopimus. 



Digitalisaatio vaatii työtä, se ei tapahdu itsestään. Yrittäjänä pitäisi ymmärtää, ettei mitään tapahtu itsestään. Kun homma on valmis, markkinoin vihdoin ammattilaisten avulla myös omaa yritystäni ja sen palveluja. Ja teen sen pääsosin digitaalisesti, hyvin pienin ponnistuksin. Toimin vihdoin myös itse niin, kuin olen neuvonut muita toimimaan!
Toivon ja uskon kassavirran kääntyvän nousuun tämän jälkeen. Rikastuminen ei ole tässä tavoitteena, vaan parempi toimeentulo ja laadukkaampi elämä.

Loppukaneettina sanoisin vielä, että nykyään yrittäjyys on saanut minut pauloihinsa. On mahtava tunne, kun tekee itse omana isäntänään jotain, laskuttaa siitä ja raha tulee pankkitilille! Nyt joku saattaa sanoa, että oikeasti isäntä on asiakas, enkä ryhdy väittelemään siitä.
Yhteiskunta ottaa toki omansa, mutta antoihan se alussa tukeakin. 



Kirjoittaja,
Aku Eronen, Somevaari
Kotisivu: http://www.somevaari.fi/



Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juoksun juhlaa 50. Lasse Viren hölkässä

Kesä avattiin Myrskylässä

Kortiston juhlatila