Sopimukset

Omakotitalon rakentaminen on sen varran kallis projekti, että kun siihen ryhtyy, tarkat sopimukset on syytä tehdä kirjallisesti. Ja mieluiten ennen kuin mitään aletaan oikeasti tekemään. Me toimimme kaikista varoitteluista huolimatta toisella tavalla.
Meidän talomme oli jo harjassa, ennen kuin sopimukset rakennusurakoitsijan ja pankin kanssa allekirjoitettiin. Järjetöntä? Kyllä - yleensä.

Danske Bankin puolesta sopimuksen allekirjoitti Satu Nurminen.

Toki kaikesta oli sovittu sekä puhelimessa, että sähköpostilla jo kirjallisesti yksityiskohtia myöten, mutta mitään ei ollut vielä virallisesti allekirjoitettu.
Näistähän aina varoitetaan, että NIMET ON OLTAVA PAPERISSA!
Meidän tapauksessamme syynä pankin kanssa molemminpuoliseen luottamukseen oli pitkäaikainen, hyvä asiakassuhde. Olimme ennen tätäkin saaneet lainaa aina kun olimme tarvinneet ja maksut olimme huolehtineet niin ikään aina ajallaan. Hioimme vain yhdessä uuden lainan yksityiskohdat ja homma oli sillä selvä.

Näin suuri luottaminen rakennusurakoitsijaan meidän puoleltamme johtui heidän erittäin hyvästä maineestaan alueella. Liikkeen omistajilla on kasvot, he asuvat samalla paikkakunnalla perheineen kuin mihin me rakennamme (Myrskylä). 
Rakennusliikkeen kanssa pitää suositusten mukaan paitsi sopia siitä, mitä sopimus koskee, myös siitä, mitkä osat rakentamisesta eivät kuulu sopimuksen piiriin. 

Rakennusinsinööri Mikko Bergholm (vas) allekirjoitti rakennusliikkeen puolesta sopimuksen.

He (Rakennusliike J & M) ovat rakentaneet paitsi Myrskylässä, myös sen lähikunnissa lukuisan määrän taloja ja heidän työnsä jälkeä arvostetaan. Luonnollisesti teimme ensin tiedusteluja rakentajien aiempien kohteiden omistajien piirissä. Saimme heiltä pelkkää kiitosta niin työn laadusta kuin sopimuksen yksityiskohtien ja aikataulujen pitävyydestä. 

Nyt sopimuksetkin on allekirjoitettu ja projektimme etenee hyvää vauhtia.
En tässä nyt silti millään muotoa suosittele tällaista toimintamallia muille. Kyllä ne sopimukset on parasta laatia ja allekirjoittaa ensin. 
Kirjoitan tästä sen vuoksi, että vielä tällaisena digitaalisen kommunikoinnin aikanakin on mahdollista saavuttaa myös ihmisten ja yritysten välillä keskinäinen luottamus. Yrityksiä, niin suuria kuin pieniäkin johtavat yhä ihmiset.
Eikä maine synny itsestään. Ei hyvä eikä huono.

Somevaari
Kirjoittaja on Aku Eronen, Somevaari

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Aasialainen keittiö Kellokoskella

Board Game

Autoon renkaat