Taivaan lintu


Elämmekö jo maailmassa jossa emme ole olemassa, ellemme saa some-tykkäyksiä?

Nykyajan keskusteluareenoita ovat erilaiset some-kanavat. Keskustelussa sinänsä mikään ei ole muuttunut. Esitämme mielipiteitämme ja toiset omiaan. Sosiaalisessa mediassa vain yleisö on laajempi kuin kasvokkain kohdatessa tai puhelinsoitossa.

Edelleenkin kaipaamme hyväksyntää ja tykkäämistä omalle sanomallemme. Toivoisimme edes jotain reagointia. Jotkut näyttävät jopa janoavan tykkäämisiä niin, että nuolevat seuraajien tai kaverien ahteria. Anteeksi kansanomainen ilmaisu, mutta sellaiselta se näyttää. Hiljaisuus on somettajalle kuitenkin pahinta. Oletko kokeillut puhua seinälle? Oikealle seinälle. Se ei vastaa. Facebookissahan on "seinä" johon jaetaan postauksia. Jos siellä reagoidaan, asiat ovat hyvin. Ellei kukaan tykkää, tai kommentoi, ihminen voi tuntea itsensä syrjityksi, mitättömäksi, jonka asiat eivät kiinnosta ketään. 

Hiljaisuus somessa on kuin koulukiusaamisen tai työpaikkakiusaamisen yksi hyytävä muoto - eristämistä joukosta. Eristäminen, sulkeminen ulkopuolelle on kenties pahinta kiusaamista. Oletko sinä itseäsi ja omia päivityksiäsi täynnä oleva kiusaaja, runsaasti tykätty kiva tyyppi? Ovatko muiden päivitykset sinusta ikäviä ja tylsiä? Oletko koskaan pohtinut, mikä on tykkäyksien ja ahterin nuolemisen suhde? Jos olet tuollainen itseäsi täynnä oleva henkilö, et ole pohtinut.  Jos olet tavallinen pyyteetön ilonjakaja, et ehkä edes ymmärrä tätä kysymystä. 

Vasta kun pääsee sanomisen vapauden ja oman äänen ja mielipiteen ilmaisun iloon, siis välittämättä lainkaan saako sillä tykkäyksiä tai menettääkö seuraajia, on vapaa keskustelija kuin taivaan lintu visertelyissään. Tai Facebookissa "seinähullu". 

Sain innoituksen tähän blogiini twitteristä. Lyhyellä aikaa kaksi ihmistä ilmoitti poistuvansa kanavalta kun kukaan ei reagoi heidän postauksiinsa, jotka molempien mielestä olivat aivan asiallisia. Tsekkasin jakelut ja olen samaa mieltä - asiallisia olivat. Anteeksi että kysyn, mutta mitä me oikein haluamme sosiaaliselta medialta? Vahvistusta omaan itsetuntoomme? Aitoa, pyyteetöntä vuorovaikutusta? 


Tämän blogin suosituimmat tekstit

Juoksun juhlaa 50. Lasse Viren hölkässä

Kortiston juhlatila

Insinööri Myrskylän kotiseutumuseolla